Karancsság

Karancsság a Ménes-patak völgyébe települt község Budapesttől 110, a megyeszékhelytől, Salgótarjántól 14 kilométerre fekszik a 22 számú főközlekedési út mellett. Szép dombvidéki környezettel rendelkezik északról és délről egyaránt.

A Ság helységnévben alighanem kabar törzsnév rejlik, de vannak olyan vélemények is, amelyek szerint a dombos, erdős területet, magaslatot jelentő köznév, illetve iránti méltóságot jelentő szó. Az előbbi változatot látszik igazolni, hogy a Kárpát-medence 42 Ság nevet viselő helysége mind egy-egy domboldal utolsó, már síkságba hajló hegye, illetve dombja tövében fekszik.

A Karancs előtag feltehetően moksa-mordvin eredetû amelynek eredeti jelentése holló, hollós, varjú, varjús. A Karancs, a „palóc Olimposz”.

Bár tágabb értelemben a Cserháthoz tartozik, valójában az Északi-középhegység önálló tagja. Szerkezeti felépítésében hasonlít a Börzsöny hegységhez, keletkezését a harmadkori vulkanizmus eredményének tulajdonítják. A hegységet szinte középen metszi ketté a magyar-szlovák határ.